I'M STILL HERE

I'M STILL HERE Caseya Afflecka je zanimljiv mockumentary sa elementima performansa u kom Joaquin Phoenix igra samog sebe u fazi egzistencijalne krize kada bi da napusti glumu i postane reper. Kako bi snimio ovaj film, Phoenix je imao nekoliko javnih nastupa u kojima je plasirao tu ideju tako da kad je film izašao bilo je dilema da li je ovo dokument ili fikcija.


Međutim, ovo je jako dobro izvedena fikcija u kojoj Joaquin Phoenix bespoštedno igra i kao ko-scenarista sa Affleckom tumači sebe, prikazujući se kao pretenciozna karikatura koja ne zna više šta će sa sobom i želi da pobegne od površnosti statusa filmske zvezda a onda postepeno postaje sve estradniji i tablodiniji. E sad, ima u svemu tome onoga kako znamo Joaquina i inače, pre ove intervencije, i ako je nekome - kao recimo meni - bio dosta odbojan inače, sada se za to nalazi još jača potvrda i samim tim jači utisak "istinitosti".


Međutim, činjenica da je Joaquin uspeo da igrajući dekonstruisanu verziju sebe stvori dosta ubedljiv utisak da je ovo istina, pokazuje da je on ipak veliki glumac naše generacije. On je od početka karijere nastojao da bira projekte, a sada naravno može da igra šta god poželi i igra s kim god poželi, međutim u ovom radikalnom samoupravljačkom projektu snimio je nešto vredno, svakako u ravni starih mavericka iz šezdesetih i sedamdesetih koji su voleli da odvoje malo vremena za sebe i umetnost.


Casey Affleck je prilično darovit za režiju. Ovo je formalno opservacioni dokumentarac bez talking headsa, sa malo intervencija arhivom, ali ono što uspeva da uhvati u dugim neprekinutim kadrovima drži pažnju a Joaquin zaista daje sve od sebe. Veliki je Affleckov podvig to što je uspeo da isprati estetiku praćenja čoveka kamerom u nekom home video/ reality ključu ali da to opet bude film i da se tako prati.


I'M STILL HERE je nenametljiv komentar celebrity kulture i ideje umetnosti i stvaralačke ostvarenosti koji se i u najradikalnijim formama daju komodifikovati. Međutim, sve to je prisutno u filmu baš na onaj način kako treba, proističe iz priče a ne iz predavanja.


* * * 1/2 / * * * *

Коментари

Популарни постови са овог блога

LOVE TO LOVE YOU, DONNA SUMMER

MONSTER ISLAND